Hodnocení subjektivních obtíží pacientů se zrakovou ostrostí 6/9-6/6 před a po operaci katarakty - Hejcmanová, Markéta; Bytton, L; Langrová, Hana (Česká a slovenská oftalmologie, 2004)
Cíl: Kvantifikovat subjektivní obtíže pacientů s časnou kataraktou a po operaci. Pacienti a metodika: Čtyřicet devět pacientů s časnou kataraktou s nejlépe korigovanou zrakovou ostrostí 6/9 a lepší bylo vyšetřeno předoperačně a za 12 měsíců po operaci pomocí dotazníku, který hodnotil jejich subjektivní obtíže a byl zaměřen na stanovení obtíží do dálky, do blízka, za šera a vliv oslnění. Výsledky: Hodnocení subjektivních obtíží pacientů pomocí dotazníku korelovalo s objektivně měřenými zrakovými funkcemi v obou sledovaných termínech. Pooperačně došlo k významnému zlepšení subjektivního zrakového vnímání. Závěr: Hodnocení subjektivních obtíží pomocí jednoduchého dotazníku by mělo doplňovat objektivně měřené zrakové funkce pacientů s časnou kataraktou.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; Adult; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; katarakta; lidé; pooperační komplikace; extrakce katarakty; Cataract; Research Support as Topic; Postoperative Complications; Male; Aged; předoperační péče; Preoperative Care; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; zraková ostrost; Visual Acuity; Cataract Extraction; Middle Aged; Humans