Ruka u hemiparetického pacienta. Neurofyziologie, patofyziologie, rehabilitace - Mayer, M; Hluštík, Petr (Rehabilitácia, 2004)
Ruka je nejdůležitějším nástrojem, jímž člověk vstupuje do interakce s okolím. Diferencovaná a úkolově zaměřená manipulační funkce rukv ie extrémně kortikalizovaná, její kontrola výrazně Stranově diferencovaná, vyžaduje zapojení primárního motorického kortcxu. U typické CMP v povodí ACM je to právě oblast kortikální kontroly ruky, která patří k nejpostiženějším. Moderní neurofyziologie a zejména funkční zobrazovací metody navíc potvrzují fenomén kompetice kortikálních reprezentací. Každá nadměrná aktivace ramene (a opomíjení mky) přebírá zbývající primární motorický kortex postižené mce a "přidává" jej nediferencované hybnosti trupu a pletenců.
Keywords: poruchy motorických dovedností; rehabilitace; Hemiplegia; Stroke; cévní mozková příhoda; Rehabilitation; Motor Skills Disorders; Stroke Rehabilitation; neurofyziologie; lidé; Hand; rehabilitace po cévní mozkové příhodě; ruka; Humans; Neurophysiology; bolest ramene; hemiplegie; Shoulder Pain