Sledování pohybu hřbetu koně a jeho změny v závislosti na rychlosti kroku - Dvořáková, Tereza; Janura, M; Vyjídáková, K; Svoboda, Z (Rehabilitácia, 2004)
Studie byla zaměřena na posouzeni vlivu rychlosti kroku koně na pohyb vybraných bodů na hřbetě koně, který slouží jako balanční plocha pro rehabilitaci pacientů v rámci hipoterapie. K analyze pohybu koně jsme použili 3D videografickou vyšetřovací metodu, jejíž vhodnost k účelu výzkumu v hipoterapii podpořily výsledky pilotní studie Dvořákové (2002). Základní kinematické charakteristiky byly získány pomocí počítačového zpracování videozáznamu programem APAS (Ariel Performance Analysis System). Sledovaný soubor obsahoval sedm koní různé plemenné příslušnosti a odlišné tělesné stavby. Z výsledků jsou patrné určité tendence charakteru pohybových změn hřbetu koně při změnách rychlosti kroku. Při zrychlení dochází ke zvětšení rozsahu pohybů, více v pravolevém než ve vertikálním směru. Tato tendence je výraznější v zadní části hřbetu. Zpomalení vede ke snížení vertikálních pohybů hřbetu v souvislosti se zkrácením délky kroku. Výsledky ukazují souvislost motorického projevu s plcmennou příslušností a tělesnou stavbou koní. Vzhledem k velikosti souboru nelze zjištěné tendence interpretovat jako platné.
Keywords: Video Recording; Horses; Animals; Physical Therapy Specialty; Movement; Humans; lidé; audiovizuální záznam; zvířata; fyzioterapie (obor); techniky cvičení a pohybu; pohyb; Exercise Movement Techniques; Rehabilitation; rehabilitace; koně