Separácia enantiomérov -derivátov kyseliny fenylkarbámovej metódou HPLC - Hroboňová, Katarína; Lehotay, Jozef; Čižmárik, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2004)
Na HPLC separáciu enantiomérov 1-metoxymetyl, 1-etoxymetyl, 1-propoxymetyl-2-(1-pyrolidíno), (1-piperidíno), (1-perhydroazepíno)-etylesterov kyseliny 2-alkoxyfenylkarbámovej bola použitá chirálnastacionárna fáza na báze β-cyklodextrínu a mobilná fáza acetonitril/0,1 mol/l octan sodnýpH=5,2 (88/12 v/v). Študoval sa vplyv štruktúry látok a vplyv teploty kolóny na separáciu enantiomérov.Výrazný vplyv na rozlíšenie enantiomérov má dĺžka alkoxysubstituenta a jeho polohavzhľadomk stereogénnemucentru. Znižovanie teploty kolóny spôsobuje predĺženie retenčných časovštudovaných látok a zvýšenie hodnôt rozlíšenia enantiomérov.
Keywords: Research Support as Topic; karbamáty; Chromatography, High Pressure Liquid; Anesthetics, Local; finanční podpora výzkumu jako téma; Cyclodextrins; Carbamates; anestetika lokální; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; cyklodextriny