Imunitná odpoveď cicavcov na infekciu Encephalitozoon cuniculi - Valenčáková, Alexandra; Lešník, F; Bálent, P (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2004)
Stav imunitného systému jedinca zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii oportúnnych infekcií. V bojiproti intracelulárnym parazitom sa uplatňujú viaceré nešpecifické ako aj špecifické imunitnémechanizmy. Dominantnú úlohu v reakcii na infekciu zástupcami rodu Encephalitozoon mábunkousprostredkovaná imunitná odpoveď. Encephalitozoon cuniculi, ako najviac preskúmaný zástupcatohto rodu, je schopný prežívať v organizme hostiteľa aj napriek jeho aktívnej imunitnej odpovedi.Latentná asymptomatická infekcia prebieha len dovtedy, kým sú množenie parazita a imunitnáodpoveď v rovnováhe. Preto je dôležité poznať imunitné mechanizmy, ktoré sa zúčastňujú nazvládnutí tejto infekcie.
Keywords: buněčná imunita; Encephalitozoon cuniculi; finanční podpora výzkumu jako téma; Encephalitozoonosis; aktivní imunita; encephalitozoonóza; Immunity, Cellular; Immunity, Active; Research Support as Topic