Polymorfismy cytokinových genů a jejich význam pro transplantace - Mrázek, František; Petřek, Martin (Alergie (Praha, Print), 2004)
Úspěšnost transplantační léčby je podmíněna kromě klinických faktorů a využití moderní farmakoterapie také genetickou predispozicí příjemce i dárce transplantátu. Úloha hlavního komplexu tkáňové slučitelnosti (MHC; HLA u člověka) pro transplantace je všeobecně uznávána. Nověji byla popsána řada dalších genů s prokázaným nebo předpokládaným vztahem k úspěšnosti transplantací (tzv. „non MHC“ polymorfismy). Do této skupiny patří také polymorfismy cytokinových genů (PCG). Tyto polymorfismy se mohou uplatňovat v patogenezi komplikací po transplantaci prostřednictvím svého vlivu na produkci a regulaci cytokinů – základních mediátorů imunitně zprostředkovaných transplantačních komplikací. Tento stručný přehled předkládá základní charakteristiku PCG a shrnuje nálezy týkající se jejich významu pro transplantace orgánů a kmenových buněk krvetvorby. Na podkladě současných znalostí je diskutováno perspektivní praktické využití poznatků o PCG v transplantační léčbě, a to zejména pro individualizaci preventivních a profylaktických opatření v souvislosti s transplantací.
Keywords: rejekce štěpu; cytokiny; Research Support as Topic; Cytokines; transplantace hematopoetických kmenových buněk; transplantace orgánů; Genetic Predisposition to Disease; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; Organ Transplantation; polymorfismus genetický; Humans; genetická predispozice k nemoci; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Graft Rejection; Polymorphism, Genetic