Smíšené germinální nádory ovaria u dětí a dospívajících. Retrospektivní klinicko-patologická studie - Zuntová, Anna; Sumerauer, David; Teslík, Leoš; Kabíčková, Edita; Koutecký, Josef (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2004)
Smíšené germinální nádory ovaria jsou podle klasifikace WHO tvořené dvěma nebo více typy germinálních nádorů a jsou vždy maligní. Cílem práce bylo u 16 pacientek mladších 18 let vyšetřovaných a léčených ve FN Motol v letech 1979-2002 revidovat bioptická vyšetření, rozsah operace, klinické stadium, onkologickou léčbu a léčebné výsledky a zjistit vliv léčby na současný zdravotní stav. Klasifikace nádorů po doplnění imunohistochemického vyšetření byla provedena podle WHO z roku 2003. Onkologické vyšetření zahrnovalo fyzikální vyšetření, krevní obraz, biochemické vyšetření včetně nádorových markerů, vyšetření plic (RTG, CT) a vyšetření břicha a pánve (sonografíe, CT). Gynekologické vyšetření bylo zaměřeno na funkci zbývajícího ovaria. Medián věku pacientek v době stanovení diagnózy je 12 let (3 roky all měsíců -17 let a 8 měsíců), všechny měly jednostranný nádor ovaria. U pěti byl nádor směsí struktur tri nádorů, u 11 byl nádor směsí stmktur dvou nádorů. Všech 16 mělo v nádom jako jednu ze složek nádor ze žloutkového váčku. Další nádorové složky zahrnovaly: teratom nezralý, embryonální karcinom, dysgerminom a teratom zralý. V době stanovení diagnózy podle FIGO klasifikace měly dvě pacientky stadium onemocnění lA, jedna IC, čtyři IIC, dvě IIIB, pět HIC a dvě stádium IV. S výjimkou tří pacientek léčených počátkem 80. let byly zbývající pacientky léčeny chemoterapii s platínovyrni deriváty. Rádioterapii jsme indikovali u sedmi pacientek. Tri pacientky zemřely za 11, 13 a 17 íoěsíců na progresi záldadního onemocnění, z toho jedna byla léčena chemoterapií s cisplatinou. Celkem 13 pacientek souboru žije s mediánem sledování 7,6 roku v klinické remisi a v dobrém zdravotním stavu. Mikroskopické vyšetření musí mít dostatečný rozsah, aby se zjistily všechny nádorové složky. Zavedení platinových derivátů do léčby ovariálních germinálních nádorů výrazně zlepšilo prognózu pacientek i v pokročilém stadiu nádorového onemocněni.
Keywords: germinální a embryonální nádory; germinom; mladiství; Germinoma; Research Support as Topic; Biopsy; Neoplasms, Germ Cell and Embryonal; biopsie; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; Female; ženské pohlaví; Ovarian Neoplasms; Teratoma; nádory vaječníků; Humans; teratom; Adolescent