Fasciitis nodularis - vzácná lokalizace na oku (kazuistika) - Nováková, Daniela; Hejcmanová, Dagmar; Nožička, Z (Česká a slovenská oftalmologie, 2004)
Cíl: Přispět k diferenciální diagnostice změn zevního očního segmentu. Kazuistika: Uvádíme pozorování 43leté pacientky s třítýdenní anamnézou rychle se zvětšujícíhonebolestivého ložiska v nazální části skléry levéhooka, kterékromě viditelného hrbolku a mírného tlaku nepůsobilo žádné obtíže. Jedná se o neobvyklou lokalizaci nezhoubného onemocnění nejasné etiologie, které vychází z tenonské kapsuly. Literatura uvádí stejný histologický nález v různých orgánech, oční lokalizace je vzácná. Autoři se zamýšlejí nad diferenciálně diagnostickými obtížemi při nestandardní oční lokalizaci. Závěr: Diagnóza byla stanovena na základě očního a následného histologického nálezu. Řešení je chirurgické.
Keywords: Fasciitis; nádory oka; Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; lidé; Female; fasciitida; Eye Neoplasms; ženské pohlaví; Humans