Syndróm krátkeho čreva - Majorová, Emeše; Mráz, Martin; Drahovský, Pavol (Pediatrie pro praxi, 2004)
Syndróm krátkeho čreva je dôsledkom nedostatočného prívodu živín po redukcií absorpčnej plochy čreva. Jednou z jeho príčin je nekrotizujúca enterokolitída (NEC), ktorá je životohrozujúcim stavom s fulminantným priebehom a vysokou úmrtnosťou najmä u predčasne narodených detí. V kazuistike popisujeme prípad dojčaťa s rozsiahlou resekciou tenkého čreva, adaptáciu dieťaťa na perorálnu výživu a jeho vývoj po podávaní aminokyselinovej formuly.
Keywords: parenterální výživa; syndrom krátkého střeva; Enterocolitis, Necrotizing; Humans; Short Bowel Syndrome; Child; lidé; Amino Acids; Infant, Newborn; mužské pohlaví; Postoperative Complications; dítě; aminokyseliny; nekrotizující enterokolitida; novorozenec; pooperační komplikace; Male; Parenteral Nutrition