Zobrazovacie metódy pri ochoreniach mužského prsníka - Ivanová, Stela; Slobodníková, J (Česká radiologie, 2004)
Autori analyzujú najčastejšie ochorenia prsnej žľazy u mužov a ich sonografické a mamografické prejavy. Väčšina zistených prsníkových lézií u mužov je benígnej povahy, najčastejšou patologickou jednotkou je gynekomastia. Niektoré často stretávam jednotkou je gynekomastia. Niektoré často střetávané ochorenia u žien (napr. fibroadenómy) sa V mužskom prsníku nevyskytujú. Karcinom mužského prsníka je pomerne zriedkavý - predstavuje zhruba 1 % zo všetkých prsníkových karcinómov a tvorí len 0,1 % príčin smrti u mužov, ktorí zomreli na rakovinu rôzneho typu. Zobrazovacie metody v diagnostike týchto ochorení sú identické ako pri postihnutí prsníka u žien, navzájom sa dopĺňajú a musia byť použité vo vzťahu a v náležitom algoritme, najmä s ohľadom na ekonomiku diagnostického procesu. Mamografícké vyšetrenia mužského prsníka predstavujú necelé 1 % zo všetkých vykonaných mamografií. Medzi najčastejšie lymptómy, rozhodujúce o realizácii mamografie, patrí zväčšenie prsníka, palpovateľná lézia, zmeny v okolí bradavky a anamnéza karcinomu prsníka. Výťažnosť vyšetrenia je až 90 %. Senzitivita sonografického vyšetrenia (podobne ako u žien) je 96-97 %. Je vhodná k diferenciácii cystickej a solídnej lezie, malígneho a benígneho nodulu. Je metódou voľby u mladých mužov - napr. u adolescentov, kde je relatívne častý výskyt tzv. pubertálnej gynekomastie. Jej veľkou výhodou je možnosť punkcií - biopsií so súčasným hodnotením umiestnenia punkčnej ihly.
Keywords: Carcinoma; mamografie; jehlová biopsie; karcinom; nemoci prsů; Mammography; Ultrasonography; ultrasonografie; Men; gynekomastie; Gynecomastia; muži; Biopsy, Needle; Breast Diseases