Sledovanie obnovy krvotvorby a cytotoxickej aktivity NK-buniek po alogénnej transplantácii krvotvorných buniek - Sapák, M; Mistrík, Martin; Kozlíková, K; Schaefer, U. W; Buc, Milan (Transfuze a hematologie dnes, 2004)
Obnova krvotvorby a imunitného systému je nevyhnutným predpokladom každej úspešnej alogénnejtransplantácie krvotvorných buniek (TKB). Cieľom našej práce bolo sledovanie dynamiky jej obnovyv prvých týždňoch po transplantácii v súbore 36 pacientov po alogénnej TKB. Vzorky periférnejvenóznej krvi sme vyšetrovali v 6-dňových intervaloch, od +16. dňa, až do prepustenia pacienta doambulantnej starostlivosti (+38. deň po TKB). Subpopulácie leukocytov sme vyšetrovali prietokovoucytometriou a cytotoxickú aktivitu NK-buniek sme stanovovali celulárnou fluourescenčnou metódouproti bunkovej línii K562. Cytotoxická aktivita NK-buniek dosiahla hodnoty zdravých jedincov už +22.deň po TKB. Pri porovnávaní súboru pacientov s akútnou chorobou štepu proti hostiteľovi (GvHD) sosúborom pacientov, ktorí na GvHDnetrpeli,sme nezaznamenali štatisticky signifikantné zmeny v počtecelkových leukocytov, lymfocytov, buniek CD3+, CD4+, CD8+, resp. CD56+. Pacienti trpiaci na akútnuGvHD mali však v +22. a +28. dni po TKB štatisticky signifikantne zvýšené percentuálne zastúpenieCD8+ cytotoxických T-lymfocytov v periférnej krvi oproti pacientom bez nej (p = 0,009 a p = 0,03).Podobne sme nezaznamenali ani štatisticky signifikantne zvýšené hodnoty cytotoxickej aktivity NKbuniek.Pacienti po transplantácii kostnej drene však dosahovali počas monitorovania vyššie hodnotycytotoxickej aktivity NK-buniek ako tí, ktorým sa transplantovali krvotvorné bunky získané z periférnejkrvi; tento rozdiel bol štatisticky signifikantný iba v +16. dni po transplantácii.
Keywords: transplantace kostní dřeně; dospělí; buňky NK; Bone Marrow Transplantation; lidé; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Female; mužské pohlaví; transplantace hematopoetických kmenových buněk; cytotoxické testy imunologické; Male; Killer Cells, Natural; Cytotoxicity Tests, Immunologic; Graft vs Host Disease; Adult; nemoc štěpu proti hostiteli; ženské pohlaví; Humans