Myelosarkóm - klasifikácia, diagnostika, biologická manifestácia a prognóza - Hrnková, J; Szépe, P; Plank, L (Transfuze a hematologie dnes, 2004)
Myelosarkóm je zriedkavý extramedulárny alebo kostný zhubný nádor, ktorý vzniká tumoriformnounádorovou proliferáciou myeloidných buniek na úrovni rôzneho štádia ich diferenciácie. Vyskytuje saobyčajne v súvislosti s iným klonálnym myeloproliferatívnym ochorením kostnej drene, a to najčastejšies procesom zo spektra akútnej myeloblastovej leukémie. Extramedulárna manifestácia procesumôže byť pritom primárna („de novo“), alebo sekundárna. Jeho diagnózu určuje komplex morfologických,imunohistochemických, cytogenetických a klinických parametrov. Tieto parametre však vykazujúznačnú individuálnu heterogenitu, čo negatívne spolu s nedokonalými princípmi jeho gradinguovplyvňuje jeho správnu diagnostiku a voľbu adekvátnej terapie. V práci sa predkladá integráciasúčasných poznatkov o myelosarkóme, vrátane jeho definície, typizácie, gradingu, biologickej manifestáciea odhadu prognózy ochorenia.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Immunophenotyping; Myeloproliferative Disorders; imunofenotypizace; myeloproliferativní poruchy; Leukemia, Myeloid; Research Support as Topic; myeloidní sarkom; myeloidní leukemie; Sarcoma, Myeloid