Regrese aterosklerotických plátů při léčbě statiny - Kovárník, Tomáš; Aschermann, Michael (Časopis lékařů českých, 2004)
Ateroskleróza a její komplikace jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Je podrobně popsána patofyziologie vývoje aterosklerózy. Mnohem méně je však známo, do jaké míry jde o reverzibilní proces. Řada provedených angiografickych studií se statiny prokázala zpomalení progrese aterosklerotickeho postižení věnčitých tepen. Ale teprve intravaskulární ultrazvuk byl schopen přinést detailní popis změn aterosklerotickeho plátu při léčbě statiny. Bylo prokázáno zastavení progrese aterosklerózy a u objemných plátů dokonce i regrese. Kromě změn velikosti aterosklerotických plátů byly popsány i změny ve složení plátů. Při léčbě statiny dochází k úbytku lipidů v plátu, hovoříme o tak zvané stabilizaci plátu. Pláty jsou méně náchylné ke vzniku ruptury a následnému rozvoji akutního koronárního syndromu. Kromě statinů, které ovlivňují zejména LDL cholesterol, se pozornost stále více zaměřuje na látky schopné zvýšit hladinu HDL cholesterolu, neboť jeho hlavním úkolem je transport cholesterolu z periferie zpět do jater. Zdá se, že zvýšení HDL cholesterolu by mohlo vést k mnohem výraznější regresi aterosklerotických plátů a spolu se zastavením progrese plátů statiny k výraznému zlepšení našich možností, jak konzervativně ovlivnit aterosklerotické postižení v koronárním i periferním cévním řečišti.
Keywords: ultrasonografie; Ultrasonography; Arteriosclerosis; cholesterol; Cholesterol; hypolipidemika; Hypolipidemic Agents; arterioskleróza; Lipoproteins, HDL; lipoproteiny LDL; lipoproteiny HDL; Lipoproteins, LDL