Orgasmus - studie s H reflexem - Farda, Jan (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2004)
Cílempráce bylo orientačně zhodnotit vztah mezi orgasmem a svalovým napětím.Pro korekci vztahu svalového napětí a orgasmu bylo vybráno měření amplitudy H reflexu, která se používá při studiích dráždivosti spinálních motoneuronů. Výsledek: posouzení stavu excitability systému pouze pomocí amplitudy H reflexu je nedostatečné; relevantní závěr si lze učinit až po korelaci několika parametrů. Ani na základě této práce nelze jednoznačně říci, že po orgasmu u zdravých osob kontinuálně klesá svalové napětí; výsledek bude pravděpodobně ovlivněn vegetativní typologií probanda, není vyloučena ani pohlavní diferenciace.
Keywords: dospělí; elektrická stimulace; Orgasm; Electric Stimulation; ejakulace; Female; Adult; ženské pohlaví; orgasmus; lidé; Ejaculation; oxytocin; Muscle Spasticity; Electromyography; Oxytocin; H-Reflex; Male; H-reflex; mužské pohlaví; svalová spasticita; elektromyografie; Humans