Aktuální přehled stavu užívání nelegálních drog v České republice - Miovský, Michal; Miovská, L; Mravčík, Viktor (Časopis lékařů českých, 2004)
Nelegální návykové látky představují pro společnost i jednotlivce výrazná rizika ze zdravotního, sociálního, právního i ekonomického úhlu pohledu. Po roce 1989 došlo na drogové scéně k prudkým změnám, které vedly prakticky až k úplnému zániku její původní podoby a vzniku drogové scény postavené na komerční bázi tak, jak ji známe ze západoevropských zemí. Autoři shrnují základní aktuální údaje o celém spektru uživatelských skupin a zdůrazňují, že v minulosti byla představa o uživatelích drog často mylně redukována pouze na skupiny osob přicházejících do léčby nebo do výkonu trestu. Přitom nejpočetnější a výzkumně nejméně probádanou je skupina tzv. rekreačních uživatelů návykových látek, z nichž většina s léčbou ani výkonem trestu nikdy v životě do kontaktu nepřijde. Prezentován je nově vytvořený systémsběru dat, zavedený vČR před čtyřmi lety, který umožňuje srovnání s ostatními zeměmi EU. Systém zahrnuje studie zabývající se užíváním návykových látek v populaci školní mládeže i v dospělé populaci, studie zaměřené na odhady prevalence problémových uživatelů, na sledování žádostí o léčbu v souvislosti s užíváním drog, infekční onemocnění spojená s užíváním drog a drogová úmrtí. Krátce jsou prezentovány též údaje o tzv. drogové trestné činnosti, míře spotřeby a zabavení nelegálních drog atd.
Keywords: Advance Directives; Communicable Disease Control; nové syntetické drogy; Prevalence; pacientova přání ohledně budoucí terapie; kontrola infekčních nemocí; Humans; Designer Drugs; Česká republika; odhalování abúzu drog; lidé; Substance Abuse Detection; Czech Republic; prevalence