Nízkomolekulární hepariny - Malý, Jaroslav (Interní medicína pro praxi, 2004)
Antitrombotická aktivita nízkomolekulárních heparinů (LMWH) v podkožním podání vytváří antitrombotické prostředí více mechanizmy: a) významně se váže na antitrombin a tím selektivněji inhibuje faktor Xa b) zvyšuje fibrinolýzu c) snižuje inhibitor aktivátoru plazminogenu (PAI) d) zvyšuje inhibitor tkáňového faktoru a tím inhibuje tkáňový faktor a zevní koagulační systém. LMWH jsou standardizovány podle inhibiční aktivity k faktoru Xa. Preparáty s vyšší aktivitou anti Xa však nemají prokazatelně větší antitrombotický efekt. LMWH se používá v mnoha odvětvích medicíny. Oproti nefrakcionovanému heparinu jej lze s výhodou použít v transplantologii, v léčbě a prevenci cévních uzávěrů u nádorových chorob, u nemocných s tromboembolismy v cerebrální oblasti, v profylaxi a léčbě hlubokých žilních trombóz u nemocných s ischemickou chorobou srdeční. LMWH specificky blokuje receptor hladkých svalových vláken (SMC receptor) a tím brání jejich proliferaci, čehož se využívá u nemocných po koronárních angioplastikách.
Keywords: Neoplasms; Pulmonary Embolism; nádory; Blood Coagulation; heparin nízkomolekulární; klinické laboratorní techniky; Venous Thrombosis; trombóza; Clinical Laboratory Techniques; plicní embolie; hemokoagulace; žilní trombóza; Heparin, Low-Molecular-Weight; Thrombosis