Pes equinus u pacientů s dětskou mozkovou obrnou a možnosti ortopedické intervence - Schejbalová, A (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2004)
Úvod. Operační výkony v oblasti musculus triceps surrae jsou indikované ke korekci pes equinus u pacientů s dětskou mozkovou obrnou. Materiál. V letech 1999-2002 byla na Ortopedické klinice UK 2. LF a FN Motol indikována operační intervence v oblasti musculus triceps surrae celkem 447krát u 236 pacientů. Typ operačního výkonu se řídil pozitivitou Silfverskioldova testu. Metodika. Operační taktiky zahrnují výkony v oblasti musculus gastrocnemius, společné aponeurózy musculus gastrocnemius a soleus a Achillovy šlachy. Následné pooperační hodnocení bylo klinické za 2 a 6 měsíců od operace a dále vždy za 6 měsíců s posouzením lokálního nálezu a Silfverskioldova testu po operaci dle Strayera, vyšetření dorziflexe v oblasti hlezna a posouzení lokomoce. Výsledky. Po operaci podle Strayera došlo za 6 měsíců k částečné recidíve equinózního postavení u 5 pacientů (8 nohou), což je 2,4 % z 333 provedených operací. Po operaci podle Bakera jsme zaznamenali u 1 pacienta výraznější dorziflexi - 20°, což je 4,3 % z 23 operací. U prolongace Achillovy šlachy došlo k návratu equinózní deformity více než 1 rok po operaci u 5 pacientů (7 nohou), tj. 7,6 %. Mírné přetažení Achillovy šlachy jsme zaznamenali u 1 dítěte (2 nohy) po kombinaci operace podle Strayera se zavřenou prolongací Achillovy šlachy, tj. 2,1 %. 87 % pacientů s diparesis a hemiparesis spastica přešlo na vyšší opěrnou pomůcku, u 75 % pacientů s kvadruparesis spastica došlo k uvolnění kontraktur po kombinovaných výkonech na svalech. Diskuse. Operace v oblasti musculus triceps surrae jsou základní výkony korigující equinózní postavení chodidla. Typ operačního výkonu je třeba indikovat dle pozitivity a negativity Silfverskioldova testu. Preferencí klasické operace dle Strayera by se mělo předejít přetažení Achillovy Šlachy a vzniku pes calcaneus. Operační výkony na svalech by měly být provedeny do 6 let věku. Prolongace Achillovy šlachy musí být indikovaná s rozvahou při negativním Silfverskioldově testu a korekce by měla být pouze do 5 stupňů dorziflexe. Izolovaný výkon je spíše výjimečný, je třeba vždy vyrovnat současně svalovou rovnováhu na dolních končetinách v oblasti kyčelních a kolenních kloubů. Důležitá je návaznost intenzivní rehabilitace.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; kosterní svaly; botulotoxiny; dítě; výsledek terapie; ortopedické výkony; Adolescent; lidé; mozková obrna; pes equinovarus; Cerebral Palsy; Treatment Outcome; Muscle, Skeletal; Achillova šlacha; Clubfoot; Research Support as Topic; Orthopedic Procedures; Botulinum Toxins; Achilles Tendon; Child; Foot Deformities; deformity nohy (od hlezna dolů); mladiství; Humans