Bartonelózy - Medková, Zuzana (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2004)
Bartonely patří mezi méně známé původce rady lidských onemocněni. Jsou to gramnegativní bakterie pomalu rostoucí na heminem či bovinním sérem obohacených kultivačních médiích. Rod Bartonella, zahrnující v současné době více než 15 druhů, je celosvětově rozšířen. Bartonely kolují v přírodních ohniscích v závislosti na výskytu přirozeného hostitele (hlodavci, kočkovité a psovité šelmy, člověk) a hmyzího vektoru (blecha, klíště, veš). U rezervoárových živočichů zpravidla způsobují permanentní intraerytrocytární bakteriémii bez známek systémové zánětlivé aktivace. Klasickým příkladem lidského onemocnění je nemoc z kočičího škrábnutí (cat scratch dinase, CSD), způsobená Bartonella henselae a charakterizovaná regionální lymfangoitidou a lymfadenitidou. Do popředí zájmu se dostává schopnost bartonel (např. B. quintana) způsobovat, zejména u imunokompromitovaných osob, oportunní infekce, a to s rozmanitou klinickou manifestací: bacilární angiomatóza, specifická vaskulitida jater a sleziny (peliosis hepatis, splenis), endokarditida a další. Problematika infekcí způsobených bartonelami je relativně nová, a s přibývajícími poznatky v této oblasti její význam stále vzrůstá.
Keywords: nemoc z kočičího škrábnutí; Bartonella Infections; Animals; infekce bakteriemi rodu Bartonella; Cats; psi; lidé; Animal Diseases; nemoci zvířat; zvířata; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; Cat-Scratch Disease; kočky; Dogs; Bartonella; Humans