Stanovení antioxidační aktivity potenciálních scavengerů oxidu dusnatého - Kupková, Zdeňka; Černá, H; Lojek, Antonín; Číž, M; Beneš, L (Česká a slovenská farmacie, 2004)
Oxid dusnatý je relativně stabilní, vysoce reaktivní radikál vznikající v organizmu oxidací guanidinovéhodusíku aminokyseliny L-argininu působením NO-syntasy za vzniku L-citrullinu. Účastní secelé řady fyziologických i patologických procesů. Rozdíl mezi fyziologickou a patologickou koncentracíoxidu dusnatého je velmi nepatrný, a proto hledáme vhodné metody jeho stanovení a látkyovlivňující hladinu oxidu dusnatého, a tím snižující jeho nadprodukci. Testování scavengerovéaktivity vůči NO bylo provedeno metodou podle Griesse (spektrofotometrické stanovení dusitanů,jako oxidačních produktů NO), kterou jsme porovnávali s námi vyvíjenou HPLC metodou (vysokoúčinnákapalinová chromatografie). Antiradikálový účinek testovaných látek (kyselina acetylsalicylová,piracetam, paracetamol, serotonin, stobadin dihydrochlorid, 5-hydroxy-L-tryptofan,N-acetyl-L-cystein, L-glutathion, N-acetyl-DL-penicillamin) vůči NO byl porovnán s tzv. celkovouantioxidační aktivitou – TRAP (total radical-trapping antioxidant parameter), která odpovídáschopnosti vychytávat peroxylové radikály. Na základě získaných výsledků je piracetam a kyselinaacetylsalicylová bez antioxidační aktivity, paracetamol vykazuje pravděpodobně mírné zhášecíschopnosti vůči oxidu dusnatému a ostatní testované látky (především 5-hydroxy-L-tryptofan,serotonin, stobadin) jsou silnými antioxidanty vůči NO i peroxylového radikálu.
Keywords: Free Radical Scavengers; Nitric Oxide; Chromatography, High Pressure Liquid; spektrofotometrie; antioxidancia; techniky in vitro; Spectrophotometry; Technology, Pharmaceutical; oxid dusnatý; Antioxidants; scavengery volných radikálů; In Vitro Techniques; farmaceutická technologie; vysokoúčinná kapalinová chromatografie