Klinický význam beta-hemolytických streptokoků sérologické skupiny C u člověka - Motlová, Jitka (Praktický lékař, 2004)
Streptokoky sérologické skupiny C představují 9-17 % všech kmenů beta-hemolytických streptokoků získaných z klinických vzorků od člověka. Jsou izolovány od pacientů s invazivními infekcemi méně často, než je tomu u streptokoků sérologických skupin A, B a G. Nejčastěji nalézaným streptokokem skupiny C je Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis. Vyvolává jak infekce mírné a povrchové, tak i onemocnění závažná - bakteriémie, septikémie, streptokokový syndrom toxického šoku, hnisavé infekce kůže a měkkých tkání, nekrotizující fasciitidu, infekce pleuropulmonární a metastaticky rozšířené. Spektrum onemocnění zahrnuje i post-streptokokové následky - peritonzilární absces, akutní glomerulonefritidu (AGN) a reaktivní artritidu. Infekce jsou jak endogenního, tak exogennflio (zvířecího) původu. Jejich manifestace je prakticky neodlišitelná od infekcí vyvolaných streptokoky skupiny A. Až v poslední době byla potvrzena účast Streptococcus constellatus subsp. pharyngis v etiologii akutní faryngitidy. Streptococcus anginosus je významným agens zejména purulentních infekcí - abscesů vznikajících na různých místech těla (včetně dutiny ústní, jater a sleziny) a endokarditid. Nákazy vyvolané Streptococcus equi subsp. zooepidemicus a Streptococcus equi subsp. equi mají charakter zoonóz a jsou vzácné. (Nemocnění působená S. equi subsp. zooepidemicus zahrnuje záněty horních dýchacích cest, cervikální lymfadenitidy, pneumonie, bakteriémie, endokardi-tidy, meningitidy, septikémie, septické artritidy a celulitidy. Infekce horních dýchacích cest mohou být následovány AGN. (Nemocnění S. equi subsp. equi se prezentuje zejména jako bakteriémie. Lékem volby pro beta-hemolytické streptokoky skupiny C je penicilin G. Všechny kmeny jsou k penicilinu citlivé, penicilin tolerantní izoláty byly popsány. Kombinovaná terapie, penicilin a gentamicin, je doporučena pro léčbu endokarditid, meningitid, septických artritid a bakteriémií u neutropenických pacientů.
Keywords: Streptococcus equi; virulence; Virulence; mikrobiální testy citlivosti; Microbial Sensitivity Tests; Streptococcus