Má či nemá diabetes mellitus? - Vávra, Jakub (Kazuistiky v diabetologii, 2004)
V pediatrické praxi se setkáváme s narůstající incidencí diabetes mellitus 1. typu. Značná část takto nově diagnostikovaných případů přichází již ve fázi pozdní diabetické ketoacidózy. Autoimunitní proces, který vyústí v klinicky manifestní diabetes mellitus však probíhá měsíce až roky před manifestací onemocnění. Jaké jsou možnosti naší včasné diagnostiky? Je možné diabetes zachytit v preklinické fázi? Kdy je možno uvažovat o diagnóze MODY? Při pandemii obezity musíme i u dětí stále častěji zvažovat možnost diabetes mellitus 2. typu.
Keywords: Adolescent; diagnostické techniky endokrinologické; Diabetes Mellitus, Type 2; Obesity; Diabetes Mellitus, Type 1; lidé; genetické vektory; Diagnostic Techniques, Endocrine; mužské pohlaví; obezita; Male; mladiství; Genetic Vectors; hyperglykemie; diabetes mellitus 2. typu; diabetes mellitus 1. typu; Hyperglycemia; Humans