Intenzivní péče o nemocné s těžkou akutní pankreatitidou a významnou multiorgánovou dysfunkcí - Pelichovská, Martina; Cvachovec, Karel; Hoch, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2004)
V retrospektivní studii jsme se pokoušeh nalézt znaky charakterizující vývoj a průběh nejzávažnějších forem těžké akutní pankreatitidy provázených syndromem multiorgánové dysfunkce. Do studie byli zahrnuti nemocní přeložení na resuscitační oddělení s diagnózou těžké akutní pankreatitidy a s dechovou, oběhovou a ledvinnou nedostatečností či koagulopatií, případně jejich kombinacemi. V období od VII/1997 do XII/2002 bylo léčeno 23 nemocných. Mortalita byla 78 %. Průměrné příjmová skóre APACHE II bylo u přeživších 23, u nepřeživších 27. Nepříznivý výsledek signalizovalo setrvale vyšší SOFA skóre (p < 0,05), výraznější oběhová nestabilita v prvních dnech léčby vyjádřená vyšší potřebou užití noradrenalinu (0.-7. den, p < 0,05) a přetrvávající vyšší hodnota CRP V dalším průběhu léčby (7.-14. den, p < 0,05). U nepřeživších byla v 50 % přítomna renální insuficience vyžadující užití extrakorporální eliminační metody, u žádného z přeživších k renální insuficienci nedošlo. Nepříznivý průběh charakterizovala i potřeba vyšší léčebné intenzity: těm, kteří zemřeli, byl častěji zaveden plicnicový katétr vyžádali více chirurgických intervencí. Příznivý obrat ve stonání signalizoval pokles CRP v séru a snižující se lutnost podpory oběhu vazopresory.
Keywords: Pancreatitis; dospělí; Humans; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; péče o pacienty v kritickém stavu; pankreatitida; noradrenalin; mužské pohlaví; Male; Female; Adult; Norepinephrine; ženské pohlaví; Multiple Organ Failure; multiorgánové selhání; Critical Care