Diagnostika lidských papillomavirů - Mikyšková, Iva; Michal, Michal (Česká gynekologie, 2004)
Cíl práce: Lidské papillomaviry (HPV) jsou spojovány s řadou epiteliálních lézí, nejpodrobnějijsou prozkoumány jako hlavní etiologický faktor karcinomu děložního hrdla. HPV diagnostika jesoučástí screeningových programů ve většině vyspělých zemí.Cílem souhrnného článku je podat přehled molekulárně biologických metod, používaných v současnostipro diagnostiku lidských papillomavirů. Metody jsou zde rozděleny podle principu do třískupin: na metody hybridizační PCR metody a metody využívající oba předchozí principy. Přehledmá napomoci k výběru vhodné metodiky pro různé cíle, jako jsou rutinní screening, klinická diagnostikajednotlivých onemocnění spojovaných s papillomaviry nebo výzkumné studie. Z kontextuvyplývá nezbytnost teoretických znalostí i praktických zkušeností pro provádění tohoto vyšetřenía zodpovědnou interpretaci výsledků.Typ práce: Přehledný souhrn.Název a sídlo pracoviště: Šiklův patologicko-anatomický ústav, Fakultní nemocnice Plzeň.
Keywords: dospělí; Papillomavirus Infections; Female; polymerázová řetězová reakce; Adult; Polymerase Chain Reaction; ženské pohlaví; RNA, Viral; Papillomaviridae; lidé; Molecular Diagnostic Techniques; nádory děložního čípku; plošný screening; RNA virová; diagnostické techniky molekulární; infekce papilomavirem; Uterine Cervical Neoplasms; Mass Screening; Humans