Příspěvek k problematice postboréliového syndromu - Pícha, Dušan; Moravcová, L; Lásiková, Šárka; Patakiová, Eva; Roháčová, Hana; Marešová, Vilma (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2004)
Práce se zabývá subjektivními obtížemi u pacientů po lege artis léčené neuroborélióze (NB). Do retrospektivní studie bylo zařazeno 88 pacientů, kteří odpověděli na dotazník týkající dalšího vývoje jejich onemocnění. V době našeho sledování měli pacienti klinické postižení kompatibilní s NB spolu S pozitivním protilátkovým indexem mok/sérum, a nebo pozitivní PCR v mozkomíšním moku. Nejčastějším klinickým projevem NB byl Bannwarthův syndrom (26 pacientů) a lehká meningitida respektive meningoencefalitida (34 pacientů), 8 pacientů mělo meningoencefaloradikulitidu, 10 meningomononeuritidu (leze n. VIL). 5 pacientů mělo klinické projevy artralgií s bolestmi hlavy. Subjektivní obtíže vymizely do 6 měsíců po léčbě u 42 pacientů (49 %), do 1 roku u dalších 10 (8 %), do 3 let přetrvávaly problémy u 3 nemocných (3 %) a u 33 (37 %) trvaly problémy déle než 3 roky. Objektivní neurologický nález se bezprostředně po terapii normalizoval u 49 pacientů (56 %) a velmi lehké neurologické změny mělo 24 (27 %) sledovaných, u 14 pacientů (17 %) byl nález rozsáhlejší. 6 měsíců po terapii byl neurologický nález normalizován u 72 pacientů (82 %) a 11 (13 %) mělo velmi lehký reziduálni nález. U 5 pacientů (5 %) přetrvávaly větší změny. Nejčastějšími subjektivními obtížemi u pacientů po léčbě byla bolest hlavy (65, 74 %), psychické stesky (napětí, deprese, únava - 61, 69 %), bolest kloubů (33, 38 %) a bolesti svalů (20, 23 %). Přes vysoké procento pacientů udávajících subjektivní obtíže v dalším průběhu jen 8 pacientů vyhledalo pro boréliózu další lékařskou pomoc, žádný z nich nebyl opětovně léčen antibiotiky. Na základě zjištěných výsledků lze vznik postboréliového syndromu u části pacientů předpokládat.
Keywords: lymeská nemoc; dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; Signs and Symptoms; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; lidé; příznaky a symptomy; Lyme Neuroborreliosis; Treatment Outcome; Male; Lyme Disease; Disease Management; chronická nemoc; mužské pohlaví; Chronic Disease; lymská neuroborelióza; management nemoci; Humans