Pohled na otázky kardiovaskulárního rizika moderních nesteroidních antirevmatik - Suchý, David (Interní medicína pro praxi, 2004)
Společnost Merck Sharp Dohme zahájila dne 30. září celosvětově stahování léčivých přípravků obsahujících rofekoxib z trhu. Hlavním důvodem bylo vyhodnocení dat mezinárodní, randomizované a placebem kontrolované studie APPROVE (Adenomatous Polyp Prevention on Vioxx), které poukazovalo na zvýšený výskyt kardiovaskulárních příhod (infarktu myokardu a cévní mozkové příhody) v aktivně léčené skupině ve srovnání s placebovou větví. Relativní riziko kardiovaskulárních příhod se překvapivě začalo zvyšovat až po 18 měsících léčby, zvýšení rizika v prvních 18 měsících nebylo prokázáno. Rofekoxib byl pro zvýšené kardiovaskulární riziko sledován již od roku 2002. Cílem článku je stručně shrnout základní relevantní fakta, související s kardiovaskulárním rizikem spojeným s léčbou moderními nesteroidními antirevmatiky
Keywords: hodnocení rizik; hodnocení léčiv; antirevmatika; lidé; Clinical Trials as Topic; antiflogistika nesteroidní; Cardiovascular Diseases; klinické zkoušky jako téma; Drug Evaluation; Humans; Risk Assessment; kardiovaskulární nemoci; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Antirheumatic Agents