Apoplexia uteri - krvácení do atrofického endometria po menopauze při terminálním stresu - Peychl, Ladislav; Žalud, Radim (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2004)
Podle makroskopického nálezu, který spočívá v plošném krvácení do atrofického korporálního endometria, jsme při pitvách vybrali 47 případů, u kterých jsme provedli podrobné histologické vyšetření. Průměrný věk žen byl 71 let. Základním onemocněním byly převážně choroby srdce a cév a náhlé příhody břišní, které celkem tvořily 61 % případů. Dále jsou zastoupeny generalizované karcinomy, plieni choroby, onemocnění ledvin a jater. v příčinách smrti převažují selhání srdce a periferního oběhu, které jsou zastoupeny v 68 %, následované respiračním selháním, mozkovými ikty a selháním ledvin či jater. závažné oběhové poruchy v dalších orgánech jsme zaznamenali u 22 případů (46 %), s převahou změn v trávicí trubici. Při histologickém vyšetření šlo vždy o hyperémii endometria i myometria. U 38 případů bylo dále různě silné krvácení do endometriálního stromatu, které se u některých z nich šířilo i do myometria. Krvácení několikrát svojí intenzitou připomínalo až hemoragickou infarzaci. Ložiskovou nekrózu jsme zjistili jen dvakrát. Tepny myometria jevily různý stupeň sklerotických změn, které vedly k jejich zúžení. Formální patogeneza apoplexia uteri podle našeho názoru spočívá v pasivní hyperémii děložní stěny za stavu trvalé hypoperfuze ze sklerotických tepen myometria.
Keywords: dospělí; Humans; lidé středního věku; děložní krvácení; Autopsy; Uterine Hemorrhage; Arteriosclerosis; Middle Aged; fyziologický stres; příčina smrti; Adult; Stress, Physiological; ženské pohlaví; pitva; lidé; hematometra; Histology; Hematometra; Aged; senioři; Cause of Death; arterioskleróza; histologie; Female