Kongenitální katarakta - růst oka po implantaci PC IOL - Syslová, Jana; Krásný, Jan; Kuchynka, Pavel (Česká a slovenská oftalmologie, 2004)
Autoři sledovali vliv implantace PC IOL u kongenitálních katarakt na růst oka (6krát oboustranná a 6krát jednostranná katarakta). Vývoj růstu očí porovnávali se 6 zdravými bulby pacientů dané sestavy. Implantace nitrooční čočky byla prováděna ve věku 1 až 5,5 roku, v průměru 3 let života. Doba sledování růstu oka se pohybovala v rozmezí 4 až 7 let, v průměru 6 let. U operovaných i neoperovaných očí byl zjištěn stejný průměrný nárůst oka za rok o 0,2 mm. Všechny operované oči byly mírně hypermetropizovány podle fyziologických hodnot růstu zdravých očí. Absolutní odchylka od emetropie byla v průměru 1,8 D. Autoři potvrdili vhodnost implantace nitrooční čočky u malých dětí pro pozitivní vliv jak na růst oka, tak na výslednou zrakovou ostrost, která byla od 0,05 do 1,0, v průměru 0,4.
Keywords: biometrie; Child; katarakta; růst; refrakce oka; dítě; Growth; Biometry; Humans; lidé; Refraction, Ocular; oči; Lens Implantation, Intraocular; Eye; Cataract; implantace nitrooční čočky