Zrakové funkce u zánětu optiku - Jirásková, Naďa; Rozsíval, Pavel (Česká a slovenská oftalmologie, 2004)
Autoři referují o výsledcích retrospektivní studie 25 pacientů s první atakou neuritidy optiku sledované na Oční klinice LF UK a FN v Hradci Králové. V naší studii jsme se zaměřili na zrakovou ostrost a zorné pole. U všech nemocných bylo zjištěno poškození obou zrakových funkcí. Zraková ostrost byla snížena v rozmezí 0,8 až pohyb před okem. Centrální skotom byl pozorován u12 pacientů,u ostatních se vyskytovaly jiné poruchy zorného pole. U 24 nemocných došlo k plné úpravě zrakových funkcí v průběhu 6 měsíců. Všichni pacienti byli podrobně vyšetřeni pro potvrzení či vyloučení roztroušené sklerózy mozkomíšní (RSM). U pacientů bez známek RSM (15 pacientů) byli 3 z nich léčeni steroidy (dva dostávali pulsy methylprednisolonu i.v. a jeden perorální léčbu prednisonem na jiném pracovišti), ostatním byly ordinovány vitaminy. U pacientů s prokázanou RSM byla zahájena léčba tohoto onemocnění na Neurologické klinice LF a FN UK v Hradci Králové.
Keywords: Evoked Potentials, Visual; Optic Neuritis; zraková pole; Immunoglobulin G; Male; zrakové evokované potenciály; zraková ostrost; Visual Fields; Multiple Sclerosis; Neurologic Examination; Adult; imunoglobulin G; dospělí; mužské pohlaví; Visual Acuity; neurologické vyšetření; zánět zrakového nervu; lidé; ženské pohlaví; Humans; Female; lidé středního věku; roztroušená skleróza; Middle Aged