Možnosti ambulantného manažmentu novozisteného diabetes mellitus 1. typu - Suchožová, Katarína; Čider, Vladimír; Barlová, Erika; Elbertová, Alica; Čiderová, Alica; Pitková, Soňa (Kazuistiky v diabetologii, 2004)
Práca rozoberá možnosti ambulantného pracoviska pri liečbe novozisteného diabetes mellitus 1. typu. Je popísaný klinický priebeh sledovania a liečby pacientky s 1. typom diabetes mellitus, u ktorej po rýchlej iniciálnej ambulantnej kompenzácii došlo v 3. mesiaci liečby k rozvoju postiniciálnej parciálnej remisie. Rýchlosť nástupu remisie môže súvisieť s včasným záchytom ochorenia a jeho rýchlou počiatočnou kompenzáciou. Napriek krátkemu trvaniu remisie možno tento fenomén považovať za priaznivý prognostický faktor ďalšieho priebehu ochorenia. Ambulantný manažment novozisteného diabetes mellitus 1. typu má svoje nesporné výhody a umožňuje rýchlejší návrat pacienta do plnohodnotného produktívneho života. Je preto efektívnou alternatívou starostlivosti o diabetického pacienta.
Keywords: ambulantní péče; výsledek terapie; Ambulatory Care; Treatment Outcome; diabetes mellitus 1. typu; Diabetes Mellitus, Type 1; Autoantibodies; Adult; dospělí; lidé; Female; ženské pohlaví; indukce remise; Humans; autoprotilátky; Remission Induction