Wermerův syndrom - neobvyklá příčina recidivující hypoglykemie - Karásek, David; Faltýnek, Ladislav; Halenka, Milan; Fryšák, Zdeněk; Havlík, Roman; Tichý, Martin (Kazuistiky v diabetologii, 2004)
Autoři popisují případ pacientky s recidivujícími stavy bezvědomí provázené křečemi, které byly dlouhodobě léčeny jako sekundární epilepsie po operaci pro adenom hypofýzy. Záchvaty bezvědomí však souvisely s hypoglykemií. Hypoglykemie byla způsobena organickým hyperinzulinismem, který spolu s přítomnou hyperparatyreózou a prolaktinomem tvoří obraz mnohočetné endokrinní neoplázie I. typu – Wermerův syndrom. Sdělení ukazuje na rozmanitost klinického obrazu při postižení více endokrinních orgánů, zvlášť pokud je modifikován předchozími terapeutickými zásahy.
Keywords: Epilepsy; epilepsie; Multiple Endocrine Neoplasia Type 1; Hyperparathyroidism; Hypoglycemia; Middle Aged; nádory slinivky břišní; Adult; Parathyroid Neoplasms; hypoglykemie; hyperparatyreóza; nádory příštítného tělíska; ženské pohlaví; Humans; Pancreatic Neoplasms; lidé středního věku; dospělí; Female; lidé; mnohočetná endokrinní neoplazie typu 1