Vliv hormonální antikoncepce na hladinu vitaminů v organismu - Hronek, Miloslav; Poljaková, G (Česká gynekologie, 2004)
Cíl studie: Přehled současných poznatků o vlivu hormonálních kontraceptiv na hladiny některýchvitaminů.Typ studie: Literární přehled.Název a sídlo pracoviště: Farmaceutická fakulta UK, Hradec Králové.Metodika: Rešerše studií a publikací z medicínských databází.Závěr: Aplikace steroidních kontraceptiv zvyšuje hladinu retinolu a 25-hydroxyvitaminu D, naopaksnižuje plazmatickou koncentraci beta-karotenu, transkobalaminu a vitaminu E. Výsledkyhodnocení hladin vitaminu C a jeho interakcí s ethinylestradiolem s následným snížením účinkuorální antikoncepce jsou nejednotné. Některé změny hladin nutrientů byly pozorovány takéu žen během postklimakterické hormonální terapie (snížená plazmatická hladina kobalaminua zvýšená hladina vitaminu D). Protože změny hladin vitaminů jsou relativně malé, je možnéaplikaci těchto steroidů z tohoto pohledu považovat za bezpečnou.
Keywords: Ascorbic Acid; Pyridoxine; beta Carotene; kyselina askorbová; kontraceptiva orální hormonální; beta-karoten; Ergocalciferols; pyridoxin; transkobalaminy; Transcobalamins; ergokalciferoly; vitamin E; Contraceptives, Oral, Hormonal; Vitamin E