Súčasný patobiochemický pohľad na ischemicko-reperfúzne poškodenie tkaniva - Mondek, P; Šefránek, V (Rozhledy v chirurgii, 2004)
Ischemicko-reperfúzne poškodenia (IRP) tkaniva u pacientov s ischémiou dolných končatín je stále aktuálny problém a je stále predmetom vedeckého záujmu. Stupeň poškodenia je viac, alebo menej vyjadrený u každého pacienta bez ohľadu na to, či ide o ischémiu akútnu, alebo chronickú. Rozdiel je iba v rozsahu poškodenia a khnickej manifestácii. V našej publikácii poskytujeme súčasný teoretický pohľad na IRP a možnosti jeho ovplyvnenia.
Keywords: končetiny; Ischemia; Reperfusion Injury; Extremities; Humans; lidé; mikrocirkulace; Microcirculation; reperfuzní poškození; ischemie