Chirurgická terapie duktálního karcinomu in situ - Gatěk, Jiří; Duben, Jiří; Hnátek, Lukáš; Bakala, Jiří; Dudešek, Bohumil; Goldmanová, B (Rozhledy v chirurgii, 2004)
Cíl: Nově zjištěné DCIS ve vyspělých zemích dosahují až 20 %. Neexistuje jednotné léčebné schéma. Cílem práce je zhodnotit výsledky vlastní léčby. Metoda; Od 1999 do 2003 bylo léčeno 11 pacientek DCIS a 2 pacientky s DCIS s mikroinvazí. Diagnóza byla stanovena 5x core-cut a 8x chirurgickou excizí. Výsledky: Velikost nádorů byla od 0,5 do 6,0 cm. Konzervativní výkony byly provedeny llx, prostá mastektomie Ix a jedenkrát mastektomie s rekonstrukcí. Sentinelová uzlina byla vyšetřena u všech a Ix doplněna disekcí axily. Počet sentinelových uzlin byl 29. Všechny uzliny byly negativní. Sedm pacientek mělo adjuvantní léčbu. Všechny pacientky jsou bez lokální recidívy v prsu a bez známek onemocnění. Průměrná doba sledování je 13,5 měsíců. Závěr: Konzervativní výkony dostatečně zajišťují léčbu časných forem DCIS prsu. Biopsie sentinelové uzliny je šetrná metoda, která přesně informuje o stavu axilárních uzlin a považujeme ji za vhodnou součást chirurgické terapie DCIS.
Keywords: ženské pohlaví; adjuvantní chemoterapie; Carcinoma in Situ; Female; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; karcinom in situ; lidé; Chemotherapy, Adjuvant; Breast Neoplasms; Humans; mastektomie; Mastectomy; Sentinel Lymph Node Biopsy; nádory prsu