Relativně nízký gradient při normální ejekční frakci levé komory nevylučuje závažnou aortální stenózu - Kajzr, Jaroslav; Endrys, Jiří (Intervenční a akutní kardiologie, 2004)
Hemodynamická závažnost u aortální stenózy je kromě symptomatologie často posuzována na základě hodnocení ejekční frakce a gradientu aortální chlopně při ultrazvukovém vyšetření. Autoři popisují případ nemocného, u kterého byla echograficky a ventrikulograficky zjištěna ejekční frakce levé komory 60 % a relativně nízký střední gradient (37 a 33 mmHg). Katetrizace však prokázala významnou aortální stenózu s indexovanou plochou ústí 0,4 cm2/m2 vysvětlující symptomatologii nemocného. Autoři rozebírají možné chyby v hodnocení této vady a katetrizační techniku vyvinutou na pracovišti.
Keywords: aortální stenóza; Humans; funkce levé komory srdeční; echokardiografie; Echocardiography; Aged; dospělí; Cardiac Output; senioři; lidé; minutový srdeční výdej; Aortic Valve Stenosis; Adult; Male; srdeční katetrizace; Cardiac Catheterization; hemodynamika; mužské pohlaví; Hemodynamics; Ventricular Function, Left