Vzťah medzi apoptózou periférnych lymfocytov a sérovou aktivitou sekrečnej fosfolipázy A2 u pacientov s ischemickou cievnou mozgovou príhodou - Kohút, Anton; Sudzinová, S; Haffnerová, Ivica; Sudzina, R (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2005)
Úvod. Značná časť neurónov počas ischemickej cievnej mozgovej príhody podlieha apoptóze. Sú údaje o zvýšených koncentráciách tumor nekrotizujúceho faktora-α (TNF-α) a iných cytokínov v periférnej krvi počas ischemickej cievnej mozgovej príhody (CMP). TNF-α je induktorom apoptózy a existujú tiež údaje o účasti sekrečnej fosfolipázy A2 (SFLA2) pri apoptóze. V predkladanej práci sme sa zamerali na štúdium vzťahu medzi apoptózou periférnych lymfocytov a aktivitou SFLA2 u pacientov s ischemickou cievnou mozgovou. Materiál a metodika. V súbore 21 pacientov s dokázanou ischemickou cievnou mozgovou príhodou sme porovnali aktivitu sekrečnej fosfolipázy A2 s hodnotami apoptózy periférnych lymfocytov na začiatku ochorenia (pred liečbou) a po liečbe. Výsledky. V súbore zdravých pacientov bola aktivita SFLA2 3,2 ± 0,9 nmol/mg proteínov/min. U pacientov s ischemickou CMP pred liečbou boli koncentrácie SFLA2 7,2 ± 1,1 nmol/mg proteínov/min. Po liečbe boli priemerné koncentrácie SFLA2 6,1 ± 0,8 nmol/mg proteínov/min. U zdravých boh hodnoty apoptózy lymfocytov v periférnej krvi 12,1 % ± 3,1. Pri ischemickej CMP pred liečbou boU priemerné hodnoty apoptózy periférnych lymfocytov 21,49 % ± 7,73, kým po ukončení Hečby dosahovah hodnoty 21,01 % ± 7,29. Záver. Zistili sme signifikantně vyššie hodnoty sérovej aktivity SFLA2 ako aj apoptózy periférnych lymfocytov v porovnaní so zdravými jedincami. Liečba významne neovplyvnila uveděné hodnoty.
Keywords: apoptóza; Brain Ischemia; lidé; Middle Aged; Lymphocytes; Apoptosis; Female; Phospholipases A; Humans; lymfocyty; klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; ischemie mozku; lidé středního věku; interferon alfa; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Male; Interferon-alpha; Aged; fosfolipasy A; senioři