Mechanická perkutánní extrakce embolu při akutní cévní mozkové příhodě: kazuistika a přehled literatury - Krajina, Antonín; Krajíčková, Dagmar; Špriňar, Z; Nikolov, D. H; Černá Pařízková, Renata; Lojík, Miroslav; Šťásek, J (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2005)
Autoři prezentují kazuistiku nemocného s akutní embolizací do arteria cerebri media s NIHSS 15. Urgentní angiografie prokázala „T" typ uzávěru bifurkace a. carotis interna. Uzavřený úsek a. cerebri anterior byl rekanalizován lokální infuzí rTPA. Poté co pokračující lokální infuzí nebylo možno rekanalizovat úsek Ml a. cerebri media byl embolus v této tepně zachycen a zcela vytažen pomocí 4 mm mikrolasa na vytahování cizích těles. V diskusi jsou zmíněny techniky endovaskulární rekanalizace u nemocných s akutní mozkovou ischémií. Vedle lokální trombolýzy je diskutováno použití aspirační trombektomie, balónkové angioplastiky, zavedení stentu a mechanická extrakce trombu.
Keywords: Aged; Humans; Thrombectomy; angiografie; Stroke; Thrombosis; Tissue Plasminogen Activator; Male; trombóza; cévní mozková příhoda; senioři; tkáňový aktivátor plazminogenu; mužské pohlaví; Angiography; lidé; trombektomie