Primární prevence náhlé srdeční smrti - Křivan, Lubomír (Interní medicína pro praxi, 2005)
Náhlá srdeční smrt je v 85% způsobena maligní arytmií. Prevence náhlé smrti u pacientů, kteří dosud maligní arytmii neprodělali, je v současnosti u rizikových jedinců zajišťována implantací kardioverterů-defibrilátorů. Článek pojednává o současných možnostech rizikové stratifikace nemocných s ischemickou chorobou srdeční, dilatující kardiomyopatií, srdečním selháním a některými vzácnějšími srdečními chorobami.
Keywords: rizikové faktory; Death, Sudden, Cardiac; Primary Prevention; Risk Factors; Defibrillators, Implantable; náhlá srdeční smrt; defibrilátory implantabilní; Heart Diseases; srdeční arytmie; primární prevence; Arrhythmias, Cardiac; nemoci srdce