Současnost a perspektivy léčby perorálními antidiabetiky - Vlasáková, Zuzana (Interní medicína pro praxi, 2005)
Recentní data prokazují, že kompenzace diabetu je důležitým terapeutickým cílem nejen pro diabetiky 1. typu, ale i pro pacienty s diabetem 2. typu. U většiny diabetiků 2. typu nacházíme jednak poruchu sekrece inzulínu a jednak inzulínovou rezistenci. Porucha sekrece se manifestuje postprandiální hyperglykémií, inzulínová rezistence hyperglykémií nalačno. Postprandiální hyperglykémie je uznávána jako jedna z příčin vaskulárního poškození a rizika kardiovaskulárních komplikací u diabetiků 2. typu. Kombinační léčba perorálními antidiabetiky je vedena snahou překonat nedostatky současné terapie a zasáhnout obě základní poruchy u diabetiků 2. typu. Sulfonylurea, biguanidy a thiazolidindiony ovlivňují zejména lačnou hyperglykémii a jejich vliv na postprandiální hyperglykémii je pouze omezený. Doplnění léčebného spektra pro diabetiky 2. typu o nově vyvinuté léky, ovlivňující časnou fázi sekrece inzulínu a prandiální výkyvy glykémie, tzv. inzulínové senzitizéry, se proto zdá velmi nadějným krokem. Kombinací těchto preparátů s ostatními typy perorálních antidiabetik, např. inzulínovými senzitizéry, by mohlo komplexněji postihnout hlavní defekty účinku inzulínu u diabetu 2. typu. Taková léčba zajišťuje dlouhodobě dobrou kompenzaci a redukuje diabetické i kardiovaskulární komplikace u diabetiků 2. typu.
Keywords: biguanidy; Insulin Resistance; inzulinová rezistence; Sulfonylurea Compounds; Glucosidases; Roziglitazon; thiazolidindiony; Diabetes Mellitus, Type 2; diabetes mellitus 2. typu; Thiazolidinediones; hypoglykemika; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; Glucobay; Humans; glukosidasy; Biguanides; Hypoglycemic Agents; Research Support as Topic; Novonorm; sulfonylmočovinové sloučeniny