Výběr optimálních sekvencí v MR páteře u nemocných s ankylózující spondylitidou - Peterová, Věra; Forejtová, Š; Seidl, Zdeněk; Havelka, Stanislav; Daneš, Jan; Pavelka, K (Česká radiologie, 2005)
Ve studii autoři zpracovali nálezy magnetické rezonance (MR) páteře u nemocných S ankylózující spondylitidou (AS) z hlediska přínosu různých použitých MR sekvencí: spin echo (SE) a turbo spin echo (TSE), kombinace gradientní se SE sekvencí (GraSE) a sekvence s potlačením signálu tuku (STIR). U 10 nemocných vyšetřili krční páteř, u 11 nemocných bederní páteř. Jako nejcitlivější sekvenci ve stanovení morfologických odchylek měkkotkáňových komponent, přehlednosti vazů, plotének i míchy shledali sekvenci TSE (T2 vážené obrazy), ve stanovení změn signálu dřeně obratiu sekvenci STIR.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Research Support as Topic; Middle Aged; Magnetic Resonance Imaging; finanční podpora výzkumu jako téma; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Spondylitis, Ankylosing; ankylózující spondylitida; dospělí; Humans; Adult; Female; Spine; páteř; lidé; Male; lidé středního věku