Ruptura komorového septa jako příčina kardiogenního šoku u akutního infarktu myokardu - Poloczek, Martin; Kala, Petr; Neugebauer, Petr; Boček, Otakar; Jeřábek, Petr; Pařenica, Jiří; Vytiska, Miroslav (Intervenční a akutní kardiologie, 2005)
Ruptura komorového septa patří mezi nepříliš časté příčiny vzniku kardiogenního šoku u pacientů s akutním infarktem myokardu (AIM). Správný léčebný postup u těchto pacientů je stále nejasný, stejně jako načasování optimální doby chirurgického zákroku. V této kazuistice prezentujeme pacienta léčeného na naši klinice s obrazem kardiogenního šoku, jehož příčinou byla ruptura komorového septa při akutním infarktu myokardu.
Keywords: Aged; diagnostické zobrazování; ruptura komorového septa; koronární nemoc; Coronary Disease; senioři; lidé; Adult; Shock, Cardiogenic; dospělí; poinfarktová ruptura srdce; infarkt myokardu; kardiogenní šok; Male; Myocardial Infarction; Humans; mužské pohlaví; Diagnostic Imaging; Heart Rupture, Post-Infarction; Ventricular Septal Rupture