Transjugulární biopsie ledvin po 15 letech - Rychlík, Ivan (Aktuality v nefrologii, 2004)
V letošním roce uplynulo již 15 let od publikace prvních zkušeností s transjugulární renální biopsií (TJRB). Přesto TJRB představuje Stále poměrně novou diagnostickou metodu, celosvětově zatím málo rozšfrenou, s přesně limitovanými indikacemi. TJRB by měla být použita především v situacích, kdy je provedení standardní perkutánní biopsie technicky nemožné nebo je zatíženo zvýšeným rizikem. Nejvýznamnější indikaci k TJRB představují nekongovatelné poruchy hemokoagulace různé eťiologie. Při správném provedení má TJRB malá rizika a je dobře tolerována. Navíc v posledních letech přispělo k dalšímu snížení rizika výkonu zavedení novějšího typu bioptické jehly, kdy Rossova jehla v Malově modifikaci byla nahrazena jehlou s bočním řezem (Quick-Core®), a zavedení nových doplňkových technik (sonografická kontrola místa kanylace, embolizace bioptického kanálu, tupá špička bioptické jehly). I přes svou technickou náročnost TJRB rozšiřuje možnosti diagnostiky glomerulopatií u komplikovaných pacientů, při snížení rizika případných komplikací. V článku je podán přehled prací zabývajících se výsledky TJRB za posledních 15 let.
Keywords: venae jugulares; jehly; peroperační komplikace; nemoci ledvin; Kidney Diseases; Humans; Quick-CoreR biopsy needle; lidé; koagulopatie; Needles; Blood Coagulation Disorders; Jugular Veins; Intraoperative Complications; tenkojehlová biopsie; Biopsy, Fine-Needle