Enzymológia tvorby benzylizochinolínových alkaloidov - Bilková, Andrea; Bilka, F; Bezáková, Lýdia (Česká a slovenská farmacie, 2005)
Prehºadná práca sumarizuje aktuálne poznatky o enz˘moch, zúãastÀujúcich sa tvorby benzylizochinolínov˘ch alkaloidov. Do tejto skupiny alkaloidov patria napríklad morfín, kodeín, tebaín a sanguinarín, ktoré majú svoje nezastupiteºné miesto vo farmaceutickej praxi. Doteraz sa ich nedarí pripraviÈ synteticky s dostatoãnou úãinnosÈou, a preto je ‰túdium enzymológie ich tvorby stále aktuálne. Zvlá‰tna pozornosÈ sa v práci venuje poznatkom o jednotliv˘ch enz˘moch na molekulárno-biologickej, resp. génovej úrovni. Práve tieto poznatky sú esenciálne pre prípadné zavedenie molekulárno-biologick˘ch prístupov do ‰ºachtenia rastlín, produkujúcich terapeuticky zaujímavé benzylizochinolínové alkaloidy.
Keywords: farmaceutická chemie; morfinany; Codeine; kodein; léčivé rostliny; Morphinans; alkaloidy; Plants, Medicinal; Chemistry, Pharmaceutical; Alkaloids; Papaveraceae; Sanguinaria