Mocninná rovnice a kinetika liberace - Zatloukal, Zdeněk (Česká a slovenská farmacie, 2005)
Pfii modelování kinetiky difuze a relaxace v polymerní matrici se nejãastûji vyuÏívá mocninná rovnice ve dvouparametrovém nebo tfiíparametrovém tvaru. V úvodní ãásti jsou shrnuty pouÏívané varianty mocninné rovnice vãetnû rovnice umoÏÀující rozli‰ení mezi difuzí a relaxací. Kinetika liberace pilokarpiniumchloridu z lyofilizovan ˘ch lamel s odstupÀovan˘m mnoÏstvím hydroxypropylmethylcelulosy je vyjádfiena mocninn˘mi rovnicemi a jsou srovnány jejich parametry. V závûru je diskutována pouÏitelnost mocninné rovnice pfii modelování liberace léãiv˘ch látek a doporuãeno vyuÏití tfiíparametrové mocninné rovnice s posunem uvolÀování mimo poãátek soufiadnic.
Keywords: nosiče léků; teoretické modely; farmakokinetika; Pharmacokinetics; Drug Carriers; Models, Theoretical