Diagnostické algoritmy u ženské močové inkontinence - Vlk, Radovan; Chmel, Roman (Časopis lékařů českých, 2005)
Inkontinence moči je častý problém, který má negativní dopad na kvalitu života. Správný algoritmus vyšetření vede k návrhu vhodné léčby. Anamnéza, správné posouzení symptomů inkontinence a podrobné gynekologické vyšetření jsou v úvodu diagnostického procesu velmi důležité. Negativní mikrobiologický močový nález je nutností před každým invazivním vyšetřením močových cest. Klinické vyšetření doplňují speciální dotazníky, mikční deník a klinické testy. Pad-weight test je založený na vážení vložky absorbující tekutinu po absolvování standardizovaných úkonů. Q-tip test hodnotí stupeň mobility uretry a hrdla močového měchýře. Většinu klinických testů dokáže nahradit ultrazvukové vyšetření (introitální nebo perineální přístup). Ultrazvuk se využívá k posouzení dynamiky uretry, hrdla močového měchýře a pochvy v klidu a za stresu. Urodynamické vyšetření zaznamenává tlakové změny v průběhu plnění měchýře, tlakové gradienty v močové trubici a rychlost proudu moči. Provádí se vždy před plánovanou antiinkontinentní operací nebo při neúspěchu konzervativní léčby. Urodynamické vyšetření pomáhá rozlišit stresový a urgentní typ inkontinence. Uretrocystoskopie je indikována při: recidivujících infekcích močových cest, urgentní inkontinenci s podezřením na strukturální patologii močového měchýře, iatrogenní inkontinenci nebo pooperačních komplikacích.
Keywords: ureteroskopie; Ultrasonography; Diagnostic Techniques, Urological; urodynamika; Urodynamics; ultrasonografie; Urinary Incontinence; ženské pohlaví; Urinalysis; dospělí; Humans; analýza moči; Adult; Female; inkontinence moči; Ureteroscopy; diagnostické techniky urologické; lidé