Využití funkce "Auto mode switching" u pacientů se sick sinus syndromem - Vlašínová, Jitka (Časopis lékařů českých, 2005)
Východisko. Dvoudutinové stimulace, původně vyvinuté pro pacienty s atrioventrikulárními blokádami, jsou nyní ve velké míře používány pro pacienty se sick sinus syndromem tachy-bradykardickým. Tito pacienti však leckdy působí svým lékařům terapeutické rozpaky, kdy je nutno buď spoléhat na antiarytmickou medikaci k zamezení recidiv supraventrikulárních dysrytmií, způsobujících rychlou komorovou stimulaci, nebo při selhání antiarytmické terapie je nutno přeprogramovat tyto pacienty do režimu DDI/R, kdy vyloučíme fyziologickou VAT stimulaci. Funkce „auto mode switching“ zabezpečuje přiměřenou frekvenci komor při supraventrikulárních dysrytmiích. Metody a výsledky. Sledovali jsme soubor 30 po sobě jdoucích pacientů, 18 žen, 12 mužů ve věku 40–70 let, u kterých jsme indikovali implantaci dvoudutinových kardiostimulátorů Trilogy DR+ opatřeného funkcí AMS. Závěry. V našem souboru ukazujeme, že dvoudutinové kardiostimulátory opatřené funkcí AMS, lze s výhodou indikovat u pacientů s paroxysmy fibrilace či flutteru síní s výsledným efektem snížení nákladů na opakované návštěvy lékaře, rehospitalizace i razantnost antiarytmické terapie.
Keywords: antiarytmika; elektrokardiografie; Bradycardia; Tachycardia, Supraventricular; srdeční arytmie; Cardiac Pacing, Artificial; mužské pohlaví; bradykardie; Adult; Arrhythmias, Cardiac; kardiostimulace umělá; technologie lékařská; Electrocardiography; ženské pohlaví; Humans; Medical Laboratory Science; supraventrikulární tachykardie; dospělí; Female; Anti-Arrhythmia Agents; lidé; Male