Hyperparatyreóza a paratyreoidektomie v dialyzačně-transplantačním programu, současné trendy a nálezy - Sotorník, Ivo; Bubeníček, Petr; Adamec, Miloš; Lipár, Květoslav; Karasová, Ludmila; Lánská, Věra; Teplan, Vladimír (Aktuality v nefrologii, 2004)
Sekundární hyperparatyreóza je v podmínkách chronické hemodialýzy (HD) dosud nejčastějším a nejzávažnějším typem renální osteopatie (RO). Její progrese se vyvíjí v závislosti na době dialýz. V současné klasifikaci RO se rozdílná úroveň kostního obratu hodnotí spolu se stavem mineralizace skeletu a výskytem cévních kalcifikací, pozornost je věnována funkci lokálních působků. V programu paratyreoidektomií (PTE) provedených v IKEM je v posledních 4 letech výrazný nárůst výkonů. Operuje se t. č. za vyšších hladin sérového Ca než v celém předchozím období. Spolu s nárůstem kalcémie, fosfatémie a Ca-P produktu v běžném HD programu jsou nepříznivým zjištěním zvláště ve vztahu k riziku cévních komplikací. Hyperfosfatémie náleží v této spojitosti klíčový význam: buňky cévní stěny jsou schopny kostní metaplázie. V problematice potransplantační osteopatie dominují poruchy mineralizace skeletu v závislosti na imunosupresivní léčbě a perzistující hyperparatyreóze. Její hyperkalcemická podoba je indikací k PTE. Fosfatonin je novým faktorem hypofosfatémie, která může potencovat deficit kostního minerálu.
Keywords: Kidney Failure, Chronic; Parathyroid Hormone; lidé; poruchy metabolismu fosforu; Hyperparathyroidism, Secondary; Parathyroidectomy; Renal Dialysis; chronické selhání ledvin; osteoporóza; dialýza ledvin; Osteoporosis; parathormon; Phosphorus Metabolism Disorders; paratyreoidektomie; sekundární hyperparatyreóza; Humans