Kostní fluoróza - Opichalová, Dagmar; Horák, Pavel; Vavrdová, Věra; Tichý, Martin (Medicína pro praxi, 2004)
Fluoróza je onemocnění způsobené příjmem vysokých dávek fluoridových solí. Autoři se věnují demonstraci a rozboru případu fluorózy u pacientky užívající řadu let vysoké dávky fluoridů. Je podán přehled změn na skeletu s rozvojem osteosklerózy axiálního skeletu s odvápněním kortikální kosti v oblasti předloktí a s rozvojem osteomalacie. Jsou popsány změny v laboratorním spektru s charakteristickým vystupňováním novotvorby a resorpce kosti. Na závěr je uveden klinický popis onemocnění, jsou zdůrazněna rizika léčby fluoridy a podán přehled v praxi užívaných preparátů a jejich použitelnost.
Keywords: Fluorides; Osteosclerosis; lidé; Female; osteoporóza; fluoridy; Osteoporosis; ženské pohlaví; osteoskleróza; Humans