Iontové kanály a modulace jejich aktivity fyzikálními a chemickými podněty - Vyklický, Ladislav; Horák, Martin; Petrovič, Miloš; Sedláček, Miloslav; Ivánková-Sušánková, Klára; Nováková-Toušová, Karolina; Vyklický, Ladislav; Vlachová, Viktorie (Psychiatrie (Praha, Print), 2004)
Ligandem aktivované iontové kanály tvoří skupinu transmembránových proteinových struktur, které hrají klíčovou úlohu při vzniku a přenosu elektrických signálů. Pro zjištění mechanizmů, které se podílejí na vazbě ligandů, změnách pH a vysoké teploty vedoucích ke strukturálním změnám iontových kanálů, bylo v nedávné době využito nových technik. Cílem tohoto přehledu je sumarizovat komplexní mechanizmy podílející se na aktivaci glutamátových (NMDA, AMPA, kainátových) a vaniloidních (TRPV1) receptorů spojených s příslušnými iontovými kanály a rovněž shrnout výsledky studií provedených v nedávné době v Oddělení buněčné neurofyziologie Fyziologického ústavu AV ČR (http://www2.biomed.cas.cz /d331/index.html), které je součástí Centra neuropsychiatrických studií; http://www.pcp.lf3.cuni.cz/cns/.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; receptory N-methyl-D-aspartátu; neurofyziologie; Membrane Proteins; synapse; Temperature; Neurons; iontové kanály; Research Support as Topic; Synapses; Ion Channels; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; teplota; neurony; membránové proteiny; Neurophysiology