N-acetyl-L-aspartyl-L-glutamát a zpracování senzorimotorických informací: účinek dizocilpinu - Šťastný, František; Bubeníková, Věra (Psychiatrie (Praha, Print), 2004)
N-acetyl-L-aspartyl-L-glutamát (NAAG) je agonistou metabotropních glutamátových receptorů skupiny II. Cílem naší studie bylo zjistit, jestli neonatální (12. postnatální den) intacerebroventrikulární (i.c.v.) infuze NAAG, která vede k excitotoxickému poškození neuronů, neovlivní psychóze podobné chování způsobené podáním dizocilpinu (MK-801) v časné dospělosti (50. postnatální den). Chování potkanů bylo charakterizováno v testu otevřeného pole („open field test“). Dále byl sledován vliv neonatálně infundovaného NAAG na deficit ve zpracování senzorických informací (měřeno jako prepulzní inhibice – PPI – akustické úlekové reakce) způsobený i.p. injekcí MK-801. Pozorování svědčí pro významnou změnu chování potkana po podání MK-801, a to jak v testu otevřeného pole, tak i v PPI úlekové reakce. Samotné neonatální poškození mozku způsobené NAAG nemělo výrazný vliv ani na adaptivní chování ani na velikost PPI potkana v jeho časné dospělosti. Toto neonatální poškození mozku však snížilo deficit PPI u mladých dospělých zvířat způsobený i.p. injekcí MK-801, ale nemělo významný vliv na chování takto ovlivněných zvířat v testu otevřeného pole. Mechanizmus tohoto „protektivního“ účinku neonatální mozkové léze způsobené NAAG na zpracování senzorimotorických informací je diskutován.
Keywords: modely u zvířat; finanční podpora výzkumu jako téma; receptory N-methyl-D-aspartátu; krysa rodu Rattus; Animals; Dizocilpine Maleate; Research Support as Topic; chování; zvířata; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; receptory metabotropního glutamátu; dizocilpinmaleát; Brain; Rats; Behavior; mozek; Models, Animal; Receptors, Metabotropic Glutamate