Vliv rTMS mozečku na výkon v testu generování slov - pilotní studie - Kopeček, Miloslav; Štorková, Petra; Kožený, Jiří; Preiss, Marek; Novák, Tomáš; Dockery, Collen; Horáček, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2004)
Úvod: Funkční zobrazovací studie ukázaly, že při testu generování slov dochází především k aktivaci v korové oblasti levé mozkové hemisféry a pravého mozečku. V naší studii jsme testovali, zda rTMS pravého mozečku může ovlivnit výkon v testu generování slov. Metodika: 10 zdravých mužů, praváků, bylo stimulováno v randomizovaném, dvojitě slepém uspořádání 10 Hz a 1 Hz rTMS kontrolovaném placebem. Při aktivní rTMS byla použita verze testu NKP, při placebu verze testu VRS. Výsledky: Výsledek aktivní rTMS při použití 10 Hz při prvním sezení byl signifikantně nižší než při použití 1 Hz při prvním sezení (Wilcoxon W = 17,5; Exact p = 0,040), přičemž signifikantní změny mezi oběma skupinami začínajícími odlišnou aktivní frekvencí nebyly zjištěny během falešné stimulace (Wilcoxon W = 24; Exact p = 0,548). Závěr: Výsledky naznačují, že použití 10 Hz rTMS na pravý mozeček vede ke zhoršení výkonu v testu generování slov, a tak podporují úlohu této části mozečku v tomto neuropsychologickém testu. Tento výsledek je nutné ověřit na větší populaci.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; dospělí; placebo; Neuropsychological Tests; měření tvorby řeči; Adult; mozeček; Physical Stimulation; neuropsychologické testy; lidé; dvojitá slepá metoda; Research Support as Topic; Double-Blind Method; Male; Speech Production Measurement; Placebos; Cerebellum; mužské pohlaví; fyzikální stimulace; Humans